Samosprávy očakávajú zákaz kamiónov na cestách II. a III. triedy

14.05.2013 Košice

Košice (TASR) - Predsedovia vyšších územných celkov (VÚC) očakávajú legislatívne doriešenie zákazu neoprávneného tranzitu ťažkej nákladnej dopravy na cestách II. a III. triedy v zmysle príslušného uznesenia vlády do 30. júna.
Členovia Združenia samosprávnych krajov SK-8 sa na tom zhodli počas dvojdňového rokovania, ktoré sa dnes skončilo v Košiciach.
Šéfovia VÚC sa okrem ciest venovali problematike financovania, školstva, zdravotníctva, sociálnej oblasti, ako aj návrhu maďarskej strany na budovanie cezhraničnej dopravnej infraštruktúry v prihraničných regiónoch v plánovacom období 2014-2020. "Vzhľadom na skúsenosti z predchádzajúceho plánovacieho obdobia a vzhľadom na to, že návrh maďarskej strany obsahuje miestne, regionálne a štátne komunikácie, predsedovia VÚC zastávajú názor, že danú problematiku by bolo vhodné zo slovenskej strany zastrešiť rezortom dopravy," informovala o rokovaní hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobriková. Šéfovia regionálnych samospráv z prihraničných slovensko–maďarských regiónov vyjadrili plnú podporu celému projektu. Je však podľa nich potrebné vyriešiť otázku financovia, otázky priorít a následnej realizácie čiastkových projektov.
Členovia združenia oceňujú úsilie vlády na zlepšenie čerpania prostriedkov z fondov Európskej únie, pričom navrhujú vláde konkrétne opatrenie - skrátenie lehôt na posudzovanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok. Umožnilo by to čerpať prostriedky z príslušného Regionálneho operačného programu na rekonštrukciu niektorých úsekov ciest II. a II. triedy ešte pred začiatkom zimnej sezóny 2013 – 2014.
"Predsedovia samosprávnych krajov skonštatovali, že situácia v niektorých regionálnych nemocniciach je z hľadiska financovania veľmi zložitá, avšak medicínska a personálna situácia je stabilizovaná. Očakávajú metodické doriešenie lekárskej služby prvej pomoci a doriešenie problematiky platov zdravotníckeho personálu. Niektoré VÚC idú cestou hľadania strategických partnerov pre nemocnice," uviedla ďalej Bobriková.
Rokovanie viedol predseda združenia SK-8 Tibor Mikuš.
 

Vyberte región